NOS NieuwsAangepast

Duitsland leverde Syrië chemicaliën

Duitsland heeft Syrië tussen 2002 en 2006 chemicaliën geleverd die voor de productie van sarin konden worden gebruikt. Dat heeft de Duitse regering toegegeven na vragen uit het parlement.

Volgens het Duitse ministerie van Economische Zaken is destijds zorgvuldig gekeken naar het risico dat Syrië de in totaal 111 ton aan grondstoffen zou gebruiken om chemische wapens te maken. Daar waren geen aanwijzingen voor, zegt het ministerie.

Tandpasta

De grondstoffen konden ook voor het maken van tandpasta worden gebruikt. De export leverde de betrokken bedrijven 173.000 euro op.

Bondsdaglid Jan van Aken van Die Linke accepteert de uitleg van de regering niet. "Het kan en mag niet zo zijn dat deze chemicaliën uitgerekend aan Syrië werden geleverd, waarvan men wist dat het chemische wapens produceerde", zegt hij in de Frankfurter Rundschau.

In mei werd bekend dat Nederland in 2003 160 ton ethyleenglycol aan Syrië heeft geleverd. Syrië zei dat het middel gebruikt zou worden voor het maken van antivries, maar het kan ook worden gebruikt voor het maken van mosterdgas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl