NOS NieuwsAangepast

BuZa wil uitleg Russen over schip

Nederland heeft de Russische autoriteiten om opheldering gevraagd over een incident met het Greenpeaceschip Arctic Sunrise.

Het schip, dat onder Nederlandse vlag vaart, werd vanochtend in Russische wateren beschoten. De Russische kustwacht zou meerdere waarschuwingsschoten richting de boot met actievoerders hebben gelost.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de berichten over het dreigen met geweld "zorgelijk".

"Vreedzame demonstraties"

"Het gaat om het recht van vreedzame demonstraties, waarbij veiligheid op zee en navigatie niet in het geding mogen zijn", aldus de woordvoerder.

Het is niet de eerste keer dat een boot van Greenpeace met de Russische autoriteiten te maken krijgt. In augustus dreigde de Russische kustwacht ook al met het schieten op de Arctic Sunrise.

De Russische kustwacht arresteerde twee activisten van Greenpeace die zich vastgeketend hadden aan een boorplatform van Gazprom. Volgens de Nederlandse activiste Faiza Oulahsen, die op de Arctic Sunrise meevaart, zegt de kustwacht hun dat het goed gaat met de twee. Ze worden vooralsnog vastgehouden op het schip van de kustwacht, dat op een paar honderd meter van de Arctic Sunrise ligt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl