NOS NieuwsAangepast

Bendes verkopen buit in Nederland

Spullen die door Oost-Europese bendes gestolen worden in Nederland, worden gewoon hier op de markt verkocht. Ze gaan in de meeste gevallen niet de grens over, zoals altijd werd gedacht. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht.

De gestolen spullen worden vooral aangeboden op de De Bazaar in Beverwijk, de Albert Cuyp in Amsterdam en op het Afrikaanderplein in Rotterdam.

Donkere plekken

Vooral Afghaanse handelaren kopen de spullen op van de Oost-Europeanen. Ze verwijderen de streepjescodes en andere tekens die de herkomst verraden en bieden de gestolen waar daarna in hun kraampjes aan.

De Utrechtse onderzoekers hebben een jaar lang gesproken met criminelen en de autoriteiten in Litouwen, Polen, Roemenië en Bulgarije. In die landen worden Nederlanders als naïef gezien, zeggen de onderzoekers, omdat wij vaak auto's op donkere plekken parkeren en mobiele telefoons op terrastafels leggen.

Traag

Oost-Europese criminelen vinden niet dat ze iets slechts doen. "Ze stelen van het systeem en niet van de mensen", zeggen de onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Ook vinden de criminelen dat ze het recht hebben om hier geld op te halen, omdat Europese subsidies vaak in de zakken van corrupte Oost-Europese politici verdwijnen.

De politie in Litouwen, Polen, Roemenië en Bulgarije is volgens het Utrechtse onderzoek erg kritisch over de Nederlandse politie. Die zou lui, traag en bureaucratisch zijn, waardoor samenwerking stroef verloopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl