NOS NieuwsAangepast

Lening voor Rode Khmer-hof

Het Rode Khmer-tribunaal in Cambodja kan zijn personeel weer betalen. Het VN-tribunaal, dat kopstukken van de Rode Khmer berecht, krijgt een lening van 1,15 miljoen dollar van internationale donoren. Het tribunaal heeft al lange tijd financiële problemen.

De afgelopen maanden kregen de 250 medewerkers van het tribunaal geen salaris. Deze maand ging bijna de helft van het personeel in staking. Ze eisten uitbetaling van hun achterstallige loon.

Het tribunaal hoopt dat het stakende personeel morgen weer aan de slag gaat, nu de achterstallige betalingen kunnen worden weggewerkt.

De lening is niet genoeg om alle geldproblemen op te lossen. Voor de rest van het jaar heeft het tribunaal nog 1,8 miljoen dollar nodig. Ook moet het tribunaal de huidige lening terugbetalen.

Onenigheid

Het geldgebrek wordt veroorzaakt door onenigheid tussen de VN en de Cambodjaanse overheid. Er waren afspraken gemaakt over wie wat zou betalen, maar volgens de VN komt Cambodja die afspraken niet na.

VN-landen sponsoren alleen het internationale deel van het tribunaal, zoals buitenlandse rechters en advocaten, maar het nationale deel wordt voornamelijk betaald door Cambodja zelf. De regering laat dat al geruime tijd na, mogelijk omdat ze niet echt achter de vervolging van Rode Khmer-kopstukken staat.

Het tribunaal is opgericht om Rode Khmer-leiders te vervolgen voor misdaden tijdens hun schrikbewind in de jaren zeventig. Naar schatting 1,7 miljoen Cambodjanen kwamen in die jaren om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl