30% kinderen met auto naar school

Veel kinderen worden met de auto naar school gebracht»
Veel kinderen worden met de auto naar school gebracht ANP

Bijna eenderde van de kinderen wordt met de auto naar school gebracht. Ouders zouden het te onveilig vinden om ze te laten lopen of fietsen, ook al wonen de meeste kinderen in de directe omgeving van hun school.

Volgens het Kennisplatform Verkeer en Vervoer gaat nog geen vijfde van alle basisschoolleerlingen zelfstandig naar school. Het platform heeft onderzoek gedaan bij 180 basisscholen.

In 1994 en 2003 werd ook onderzocht hoeveel kinderen met de auto worden gebracht en toen was het nog maar een kwart.

Opmerkelijk

Het Kennisplatform Verkeer en Vervoer vindt de toename opmerkelijk, omdat de ongevallencijfers er geen aanleiding toe geven. Het aantal dodelijke verkeersongevallen onder jonge kinderen is de afgelopen tien jaar flink afgenomen, ook al is het wel drukker op de weg geworden.

Veilig Verkeer Nederland zegt dat er een vicieuze cirkel dreigt. "Als meer mensen hun kind met de auto naar school brengen, wordt het voor kinderen die lopen of fietsen gevaarlijker op de weg, met als gevolg dat nog meer mensen hun kinderen met de auto brengen."

Deel deze pagina

Video

"Kinderen moeten zelf met fiets naar school"

Kinderen moeten weer zelf met de fiets naar school. Dat vinden verkeersorganisaties. Nu worden kinderen in 83 procent van de... gevallen door hun ouders naar school gebracht en vaak met de auto. Maar kinderen zouden juist zelf moeten leren het verkeer in te schatten.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4624 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5822 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4719 keer afgespeeld

Meer video en audio