Vakbonden: investeer in werk
De vakbonden vinden dat het kabinet zich vooral moet richten op werkgelegenheid. In een reactie op de Miljoenennota zegt Vakcentrale FNV dat honderdduizenden mensen zonder baan zitten. Ze houden hun geld in hun portemonnee en zijn het vertrouwen in de economie kwijt.
"Toch gaat het kabinet door met desastreuze extra bezuinigingen van 6 miljard". Volgens de FNV een verkeerd signaal.
Het CNV zet alles-op-alles voor behoud van werkgelegenheid en koopkracht, zegt voorzitter Jaap Smit. "Deze nieuwe bezuinigingen gaan voor velen te ver", zegt hij.
Zorgvuldig
Volgens Smit leven we in een tijd waarin we niet ontkomen aan noodzakelijke hervormingen die banen kunnen kosten. "Het is echter aan ons ervoor te zorgen dat in die sectoren waar de banen verdwijnen er nieuwe werkgelegenheid wordt gecreëerd, zodat deze mensen van-werk-naar-werk worden bemiddeld."
Smit wijst erop dat er genoeg plannen zijn, maar het kabinet niet de tijd neemt ze zorgvuldig te implementeren. "Dat moet nu eerst gebeuren, te starten bij het sociaal akkoord" Aldus het CNV.
Vertrouwen
FNV-voorzitter Ton Heerts wijst op het belang van investeren om het vertrouwen in de economie te laten groeien. "Investeren in gewoon goed werk en ervoor zorgen dat mensen weer geld gaan spenderen, dat moet nu het besef in Den Haag zijn, niet verder bezuinigen. Ik kan niet anders dan concluderen dat dit pakket aan maatregelen heel zuur is voor velen."
FNV Bouw is kritisch over de forse bezuiniging van 250 miljoen euro op infrastructuur en het uitblijven van steun voor de noodlijdende bouwsector. "We willen juist het tegendeel: impulsen voor bouw en infra", zegt FNV Bouw-vicevoorzitter Charley Ramdas.
Schade
CNV Publieke Zaak zegt dat de bezuinigingen die dit kabinet over Nederland afroept, schade toebrengen aan de kwaliteit van de samenleving én de kwaliteit van de dienstverlening. Volgens die bond is de kritische grens bereikt van wat nog mogelijk is.
"Dit kabinet is snoeihard bezig de kwaliteit van de samenleving af te breken. Gemeenten stevenen af op een tekort dat oploopt tot 6 miljard. Het gevolg is omvangrijke bezuinigingen op voorzieningen als buurthuizen, speeltuinen en sportverenigingen."
CNV Publieke Zaak noemt daarbij het ontslag van 2500 van de 13.000 ambtenaren in Rotterdam als voorbeeld. Net als de 900 van de 2000 banen die de komende jaren in Enschede verdwijnen.