NOS NieuwsAangepast

Veel meer banen weg bij Defensie

Bij het ministerie van Defensie verdwijnen nog eens duizenden banen extra. Volgens ingewijden gaat het om 2400 arbeidsplaatsen. Waarschijnlijk vallen er 700 tot 900 gedwongen ontslagen. Eerdere bezuinigingen leidden al tot het schrappen van 12.000 banen.

Dat nog meer mensen hun baan verliezen, heeft te maken met nieuwe bezuinigingen van zo'n 350 miljoen euro.

Karel Doorman

De Johan Willem Frisokazerne in Assen, de Van Ghentkazerne in Rotterdam en de Joost Dourleinkazerne op Texel worden gesloten. De betrokken manschappen zijn vanochtend geïnformeerd.

Het ondersteuningsschip Karel Doorman, dat in aanbouw is, wordt verkocht; de Amsterdam blijft langer in de vaart tot een goedkoper bevoorradingsschip is gevonden.

De compagnie mariniers op Aruba wordt opgeheven, net als het 45e Pantserinfanteriebataljon in Ermelo. De luchtmachtbasis Leeuwarden wordt een dependance van Volkel. De luchtmacht stoot de komende vier jaar 7 van de 68 F16's af.

Schiphol

Verder wordt de luchtverkeersleiding vanaf 2017 aangestuurd vanuit Schiphol. En het Air Operations Control Station in Nieuw Milligen wordt in 2018 gesloten. Het regeringstoestel de Gulfstream wordt verkocht.

Vorige week ontstond er ophef toen generaal-majoor buiten dienst Harm de Jonge in een opiniestuk schreef dat Nederlandse officieren steeds minder vertrouwen hebben in het beleid van minister van Defensie Hennis-Plasschaert. Volgens De Jonge had dat te maken met bezuinigingen en een gebrek aan visie.

In een brief aan de Tweede Kamer liet de minister naar aanleiding van de kritiek weten dat ze met De Jonge had gesproken en dat er geen tegenstelling is tussen haar en officieren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl