NOS NieuwsAangepast

Verdachte Bashir wil naar New York

De Verenigde Staten hebben een visumaanvraag gekregen van Omar al-Bashir, de Sudanese president die wordt gezocht voor oorlogsmisdaden. Bashir wil volgende week in New York de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bijwonen.

De Amerikaanse autoriteiten willen nog niet zeggen of Bashir een visum krijgt, maar gezien hun felle bewoordingen lijkt het verzoek weinig kans te maken. "Zo'n reis zou betreurenswaardig en hoogst ongepast zijn", zei de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Samantha Power. "Hij kan beter naar Den Haag gaan en zich melden bij het Internationaal Strafhof."

Genocide

Bashir wordt verdacht van genocide in de Sudanese regio Darfur. Het conflict daar heeft de afgelopen tien jaar honderdduizenden levens gekost. Sinds 2009 wordt Bashir gezocht door het Internationaal Strafhof.

Bashir probeert geregeld naar andere landen te reizen, maar is lang niet overal welkom. Afgelopen juli werd hij wel toegelaten tot Nigeria voor een top van de Afrikaanse Unie. Binnen 24 uur maakte hij echter rechtsomkeert toen er geruchten uitbraken dat hij zou worden opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl