NOS NieuwsAangepast

Timmermans wil rol Strafhof in Syrië

Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans is blij met het VN-rapport over het gebruik van chemische wapens in Syrië. "Het is goed dat het VN-onderzoeksteam zijn werk heeft kunnen doen en dat er nu een objectief en onafhankelijk rapport op tafel ligt", zegt hij in een verklaring.

Timmermans veroordeelt het gebruik van de wapens. "Het gebruik van chemische wapens kan niet onbestraft blijven. Nederland vindt dat de Veiligheidsraad van de VN deze kwestie moet doorverwijzen naar het Internationaal Strafhof."

Snel resolutie

Volgens de minister moet alles in het werk worden gesteld om de voorraden chemische wapens snel onschadelijk te maken. "Ik hoop dat er snel een resolutie komt van de Veiligheidsraad, die ingrijpen mogelijk maakt als Assad zich niet aan de afspraken houdt", zegt Timmermans. Hij verwijst hiermee naar het Amerikaans-Russische plan voor de ontmanteling van chemische wapens in Syrië.

In het VN-rapport dat vandaag werd gepresenteerd, staat onder meer dat er overblijfselen van raketten zijn gevonden die restanten van het gifgas sarin bevatten. De VN heeft niet onderzocht welke partij de chemische wapens heeft gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl