NOS NieuwsAangepast

Ban geschokt over rapport Syrië

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties is geschokt over het gebruik van chemische wapens in Syrië.

In een officiële verklaring zegt hij dat hij oprecht geschokt en bedroefd is over de conclusie van de VN-inspecteurs dat in Syrië op relatief grote schaal chemische wapens zijn gebruikt, resulterend in talloze slachtoffers, onder wie veel kinderen.

In het rapport van de VN-inspecteurs die onderzoek deden naar het gebruik van chemische wapens in Syrië staat onder meer dat er overblijfselen van raketten zijn gevonden die restanten van het gifgas sarin bevatten.

Sarin

Ook was de omgeving waar de raketten neerkwamen besmet met sarin. De onderzoekers vonden verder restanten van sarin bij slachtoffers van de gifgasaanval van 21 augustus in Damascus.

Ban Ki-moon veroordeelt het gebruik van chemische wapens "in de sterkst mogelijke bewoordingen". In zijn verklaring stelt hij dat het gebruik ervan een oorlogsmisdaad is. Ook vindt hij dat de internationale gemeenschap de morele plicht heeft om de daders ter verantwoording te roepen.

De toetreding van Syrië tot de de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens OPCW wordt door de VN-chef verwelkomd, net het plan van Rusland en de Verenigde Staten om de chemische wapens die Syrië heeft te ontmantelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl