NOS NieuwsAangepast

Amnesty wil onderzoek strafhof

Amnesty International pleit voor een onderzoek door het Internationaal Strafhof naar oorlogsmisdaden in Syrië. Dat onderzoek moet zich niet alleen richten op aanvallen met chemische wapens, maar ook op de misdaden die zijn gepleegd met conventionele wapens.

Volgens Amnesty moet de VN-veiligheidsraad opdracht geven tot zo'n onderzoek. De mensenrechtenorganisatie benadrukt dat het merendeel van de oorlogsmisdaden in Syrië is gepleegd met conventionele wapens. Alle verantwoordelijken moeten ter verantwoording worden geroepen, stelt Amnesty.

Inspecteurs van de Verenigde Naties hebben vastgesteld dat er in Syrië chemische wapens zijn gebruikt. In hun rapport staat dat de verzamelde monsters duidelijk en overtuigend bewijs leveren dat er raketten met het zenuwgas sarin zijn gebruikt tijdens de aanval van 21 augustus op de wijk Ghouta in Damascus. Ze zeggen niet wie er verantwoordelijk was voor de aanval. Veel landen houden de Syrische president Assad verantwoordelijk. Rusland beschuldigt de rebellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl