NOS NieuwsAangepast

Vakbonden somber over CPB-cijfers

Binnen de vakbeweging overheerst somberheid over de uitgelekte doorrekeningen van het CPB. Voorzitter Ton Heerts van vakcentrale FNV vindt dat de bezuinigingen van het kabinet de economie geen goed doen. "Je moet het begrotingstekort maar iets laten oplopen, juist omdat er sprake is van een broos herstel", aldus Heerts. "De mensen in ons land worden nu in te korte tijd met te veel maatregelen geconfronteerd."

Vakcentrale MHP voor middelbaar en hoger personeel wijst op de gevolgen van de kabinetsmaatregelen voor gezinnen met kinderen en een bovenmodaal inkomen. Bestuurder Nic van Holstein: "Veel werkenden blijven wat betreft koopkracht rond de nul procent zitten. Maar verdien je twee maal modaal dan ga je er al fors op achteruit. En heb je een gezin met schoolgaande kinderen, dan heb je ook nog te maken met de kosten voor schoolboeken en de afbouw van de kinderbijslag."

Rookgordijn

Volgens ouderenorganisatie ANBO wordt de kloof tussen werkenden en gepensioneerden steeds groter."Het kabinet trekt een rookgordijn op en creëert ten onrechte een beeld van een grote groep gepensioneerden met een Zwitserlevengevoel'', zegt ANBO-directeur Liane den Haan.

Volgens de organisatie worden tweeverdieners met AOW en een klein aanvullend pensioen het hardst getroffen door de bezuinigingsmaatregelen. Den Haan: "Deze groep wordt zwaar getroffen door de stapeling van maatregelen. Dit omdat zij, meer dan andere bevolkingsgroepen, onder álle maatregelen lijdt''.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl