NOS NieuwsAangepast

Voorman Groenen was voor pedo's

De lijsttrekker van de Duitse Groenen, Jürgen Trittin, ligt met minder dan een week te gaan voor de parlementsverkiezingen flink onder vuur.

Trittin heeft naar nu blijkt in 1981 als lid van gemeentelijke partij in Göttingen een standpunt voor pedofilie verdedigd. Dat schrijven twee politicologen die onderzoek deden naar het pedofilie-verleden van de Groenen in de krant die Tageszeitung (TAZ).

Pedofilie

In mei dit jaar bracht Der Spiegel de Groenen al in verband met standpunten voor pedofilie uit de jaren 80. De bal kwam onder meer aan het rollen nadat journalisten een tijdschriftadvertentie uit 1983 hadden gevonden, waarin een werkgroep van de Groenen pleitte om seks tussen volwassenen en kinderen toe te staan.

De verhalen over het pedofilieverleden van de partij gingen al langer de ronde, maar werden altijd onder het tapijt geschoven. Door de toenemende druk van de media en de politiek besloot de partij een onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren. Dat gebeurde onder leiding van de politicologen Walter en Klecha. De resultaten komen nu, een week voor de Bondsdagverkiezingen, naar buiten.

Partijprogramma

Uit het artikel in TAZ blijkt dat de toenmalige student Trittin verantwoordelijk was voor de persafdeling van de Alternativen-Grünen-Initiativen-Liste, een partij die later opging in Bündnis 90/Die Grünen. In het partijprogramma stond dat seks tussen kinderen en volwassenen onder bepaalde voorwaarden, namelijk zonder bedreiging of geweld, onbestraft moest kunnen plaatsvinden.

Trittin bevestigt de beweringen uit het onderzoek in de krant en zegt het verleden te betreuren. "Het was fout. Het was een vergissing", zegt hij. Eind jaren 80 was het pleidooi voor pedofilie al flink afgezwakt. "Misbruik konden we niet tolereren en daarom staat het standpunt al 25 jaar niet meer in het partijprogramma", aldus Trittin.

De politicologen Walter en Klecha bekritiseren de Groenen dat de partij nooit openheid over dit onderwerp heeft gegeven. Ze verwijten de partij angst voor debat en een ernstig gebrek aan zelfbewustzijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl