NOS NieuwsAangepast

Sex Party voelt zich genaaid

Een week na de Australische verkiezingen is Fiona Patten nog steeds boos. De partijleider van de Australian Sex Party komt niet in de Senaat door een fout van een andere partij. "We voelen ons genaaid", zei Patten in een interview.

De libertijnse Sex Party komt voort uit een lobbygroep van de porno-industrie. Patten pleitte bij de verkiezingen onder meer voor soepelere wetgeving voor censuur, drugs en euthanasie.

De partij was in twee Australische deelstaten een lijstverbinding aangegaan met de Liberal Democrat Party (LDP), die veel standpunten deelt met de Sex Party. Daardoor zouden de stemmen van beide partijen bij elkaar opgeteld mogen worden. De kandidaat met onderling de meeste stemmen zou dan in het parlement komen.

Geen fax

De LDP had echter het papierwerk in de deelstaat Victoria niet op orde gebracht, waardoor de lijstverbinding niet officieel tot stand kwam. Een woordvoerder van de partij zegt dat het komt doordat de aanvraag per fax naar de kiescommissie moest worden gestuurd.

"We zijn maar een kleine partij en hebben helemaal geen fax. Ik moest het op mijn werk faxen, maar die fax gebruikt ik haast nooit." Volgens de woordvoerder is de fax per ongeluk naar een verkeerd nummer gestuurd.

Patten denkt dat de LDP expres de papieren niet heeft verstuurd, omdat beide partijen dezelfde achterban aanspreken. Ze vindt dat de LDP de kiezers bedrogen heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl