Berging Costa Concordia begonnen
Ruim anderhalf jaar na de ramp met de Costa Concordia zijn bergers vanochtend begonnen met het rechtop zetten van het gekapseisde cruiseschip.
Gisteren werd het groene licht gegeven voor de mega-bergingsoperatie, omdat de weersverwachting gunstig was. Toch liep de operatie vanmorgen twee uur vertraging op toen het weer onverwacht omsloeg. Door kort, maar hevig noodweer kon een drijvende controlekamer niet op tijd op de juiste plaats worden gelegd. Om 9.00 uur konden de bergers alsnog met hun klus beginnen.
De hele operatie voor de Italiaanse kust zal naar verwachting tien tot twaalf uur duren, maar vooral de eerste vier à vijf uur zijn cruciaal voor het welslagen. Er werken zo'n 500 mensen aan mee, onder wie 120 duikers.
65 graden draaien
Met 56 stalen kabels zal aan het schip worden getrokken. Het is de bedoeling om het schip 65 graden te draaien. Het wrak komt dan deels te rusten op cementzakken en deels op stalen platforms.
Het rechtop trekken van het bijna 300 meter lange schip is niet zonder risico's: het verroeste schip zou kunnen breken als het in beweging wordt gebracht.
32 mensen omgekomen
De Costa Concordia liep in januari 2012 op de rotsen toen het te dicht bij het eiland Giglione voor de kust van Toscane voer. Daarna kapseisde het schip. Bij de ramp kwamen 32 mensen om het leven.
Twee slachtoffers zijn nooit gevonden. Mogelijk liggen hun lichamen nog in het wrak van de Costa Concordia.