NOS NieuwsAangepast

Koopkracht lager, meer werklozen

Het aantal werklozen loopt volgend jaar licht op tot 685.000 (7,5 procent) en de koopkracht daalt gemiddeld met 0,5 procent. Dat blijkt uit verwachtingen die het CPB heeft gepubliceerd.

De economie groeit volgens het CPB (.pdf) in 2014 met 0,5 procent. Ondanks een bezuiniging van 6 miljard euro komt het begrotingstekort uit op 3,3 procent.

3 procent

Minister Dijsselbloem van Financiën had vorige maand al laten weten dat het kabinet niet meer dan 6 miljard zal bezuinigen, ook niet als het begrotingstekort boven de 3 procent komt. Dat is de norm die in Europees verband is afgesproken.

Vorige maand deed het CPB al een raming waarin de bezuiniging en investeringen van het kabinet niet werden meegerekend. Toen kwam het CPB uit op een hogere economische groei, namelijk 0,75 procent. De koopkracht, zo was de inschatting, zou gelijk blijven. Met een werkloosheidspercentage van 7,5 werd al rekening gehouden.

Prinsjesdag

De percentages wijken af van de cijfers die het CBS verstrekt. Het CPB gebruikt voor de werkloosheidscijfers namelijk de internationale ILO-definitie. De werkloosheid volgens de nationale definitie ligt doorgaans hoger dan de werkloosheid volgens de internationale definitie.

Omgerekend naar de nationale CBS-definitie zal de werkloosheid dit jaar oplopen naar 8,5% en 680.000 werklozen. In 2014 zit 9,25% van de beroepsbevolking zonder werk, oftewel 750.000 werklozen. Ons land telde volgens het CBS in de maand juli 694.000 werklozen en dat is 8,7 procent.

De kabinetsplannen voor volgend jaar worden dinsdag op Prinsjesdag bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl