NOS NieuwsAangepast

Obama: Iran moet lessen trekken

Het akkoord dat Rusland en de VS hebben gesloten over Syrië, moet een les zijn voor Iran. Dat zei president Obama in een interview met de Amerikaanse zender ABC. Obama hoopt dat Teheran inziet dat diplomatieke oplossingen over wapenkwesties mogelijk zijn.

Iran en westerse landen overleggen al jaren over het omstreden nucleaire programma van Teheran. Het Westen vreest dat Iran een atoombom krijgt en wil dat het land het programma stopt.

Oplossing

Obama zei tegen ABC ook dat Iran niet moet denken dat de voorkeur van de VS voor diplomatieke oplossingen betekent dat er sowieso geen militaire actie wordt ondernomen. Hij waarschuwde de machthebbers in Teheran dat het Iraanse nucleaire programma voor de VS zwaarder weegt dan de chemische wapens in Syrië.

In het interview, dat vrijdag al werd opgenomen, zegt Obama verder dat hij over Syrië contact heeft gehad met de Iraanse president Rouhani. De twee hebben elkaar geschreven.

Volgens Obama is Rouhani zich ervan bewust dat er een diplomatieke oplossing moet komen voor de Iraanse nucleaire kwestie. Tegelijkertijd verwacht de Amerikaanse president dat het niet gemakkelijk zal zijn om tot een akkoord te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl