NOS NieuwsAangepast

Kerry spreekt Netanyahu over Syrië

De Amerikaanse minister Kerry van Buitenlandse Zaken is op bezoek bij de Israëlische premier Netanyahu om de ontmanteling van de Syrische chemische wapenvoorraad te bespreken.

Kerry en zijn Russische collega Lavrov spraken gisteren onder meer af dat de chemische wapens halverwege 2014 weg moeten zijn uit Syrië.

''We hopen dat de afspraken tussen de VS en Rusland effect hebben'', zei Netanyahu in een toespraak tijdens een herdenkingsceremonie voor militairen die zijn gesneuveld tijdens de Jom Kipoeroorlog van 1973.

''De afspraken worden alleen beoordeeld op resultaat: de volledige vernietiging van alle chemische wapenvoorraden die het Syrische regime tegen zijn eigen bevolking heeft gebruikt'', aldus de premier voorafgaand aan de besprekingen.

Russische diplomatie

Damascus verwelkomde de Amerikaans-Russische overeenkomst vandaag. ''Aan de ene kant helpt het plan de Syriërs uit de crisis te komen'', zei minister Haidar van Nationale Verzoening. ''En aan de andere kant voorkomt het een aanval op Syrië door een excuus weg te nemen bij degenen die de aanval wilden plegen.''

Volgens de minister is het akkoord tot stand gekomen dankzij Russische diplomatie. ''Dit is een overwinning voor Syrië, met dank aan onze Russische vrienden'', zei Haidar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl