NOS WielrennenAangepast

Horner op drempel eindzege Vuelta

Chris Horner heeft het secondenspel met Vincenzo Nibali om de eindzege in de Vuelta in zijn voordeel beslist. In de twintigste en voorlaatste rit naar de top van de Angliru bouwde de Amerikaan zijn marge van drie seconden op de Italiaan uit tot een voorsprong van 37 tellen.

Giro-winnaar Nibali werd vrijdag uit de rode trui gereden door Horner, maar de drie tellen die hen na de rit scheidden konden moeiteloos overbrugd worden in de laatste bergetappe van deze Vuelta.

Nibali probeerde het ook, eerst met een aanval op 6 kilometer van de streep en daarna op de steilste stukken van de Angliru (maximale stijging 23,8 procent) nog eens drie keer. Maar Horner haakte telkens aan.

Valverde stelt podiumplek veilig

Nibali leek daarna zijn krachten te sparen voor een ultieme aanvalspoging, maar Horner was hem voor. De Amerikaan schoot weg in de laatste km en sloeg in een mum van tijd een gat van 28 tellen.

Achter hen streden Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez om de derde plaats op het podium. Die Spaanse broedertwist werd gewonnen door Valverde.

Kenny Elissonde won de etappe naar de zo gevreesde, want ijzingwekkend steile bergtop in Asturië. De Fransman maakte deel uit van een groep vroege vluchters met daarin ook Bauke Mollema, Betancur, Fuglsang, Ulissi en Garate. Hij slingerde in de slotfase van links naar rechts, maar bleef desondanks Horner net voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl