NOS NieuwsAangepast

Market Garden 2014 pakt groots uit

Volgend jaar wordt de operatie Market Garden voor het eerst in 20 jaar weer groots herdacht. Dat heeft de organiserende Stichting Market Garden 2014 bekendgemaakt in Veghel.

De organisatoren kiezen voor een brede viering van de zeventigste herdenking, omdat de bevrijders bijna allemaal overleden zijn. De week van evenementen rond Market Garden zal ongeveer een miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland trekken, verwacht de organisatie.

Market Garden was een geallieerd offensief in september 1944, waarmee de bevrijders probeerden de grote rivieren over te steken naar bezet Nederland. De operatie strandde bij de brug over de Rijn in Arnhem. Hierdoor moesten het midden en noorden van Nederland nog bijna acht maanden wachten op de bevrijding.

Waaloversteek

Bij de start van de herdenking, op 14 september 2014, vertrekt een colonne historische militaire voertuigen vanuit België naar Veghel. In die plaats staat een basiskamp met legertenten uit de Tweede Wereldoorlog. In de dagen erna kunnen bezoekers zien hoe een Baileybrug wordt gebouwd en wordt de Waaloversteek bij Nijmegen in scène gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl