NOS NieuwsAangepast

Kerry, Lavrov vandaag weer verder

De onderhandelingen in Genève tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en Rusland over de kwestie Syrië gaan vandaag verder. De onderhandelingen zouden gisteren aflopen, maar rond middernacht werd besloten dat er vandaag nog een derde overlegronde plaatsvindt.

Dat duidt erop dat er vooruitgang wordt geboekt, volgens Amerikaanse functionarissen. Zo zou de VS onder Russische druk nu willen instemmen met een VN-resolutie over de vernietiging van Syrische chemische wapens, waarin niet wordt gedreigd met een militaire aanval.

Kerry en Lavrov onderhandelen sinds donderdag over de vraag hoe het gifgas van Syrië onder internationale controle kan worden gebracht. Ze hebben afgesproken dat ze elkaar later deze maand nog een keer zullen spreken over Syrië in de marge van de verzamelde vergadering van de VN in New York.

Bredere onderhandelingen

Struikelblok bij het overleg in Genève is het tijdschema. De Verenigde Staten willen dat Syrië de wapens eerder inlevert dan de antigifgasorganisatie OPCW voorschrijft.

Russische en Amerikaanse diplomaten zeggen dat een akkoord over de chemische wapens de weg vrijmaakt voor bredere onderhandelingen over een vredesregeling voor Syrië.

Als de onderhandelingen in Zwitserland zijn afgerond, vliegt Kerry vandaag verder naar Israël.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl