NOS NieuwsAangepast

Obama: geweldloze resolutie optie

De Amerikaanse president Obama staat open voor een VN-resolutie over Syrië waarin niet wordt gedreigd met een militaire aanval. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

De VS wilde tot nu toe een tekst waarin die dreiging wel is opgenomen, mocht Syrië zijn chemische wapens niet opgeven. Rusland wil dat niet en zal een dergelijke resolutie in de VN-Veiligheidsraad met een veto blokkeren. Op dit moment onderhandelen in Genève de Amerikaanse ministers Kerry van Buitenlandse Zaken en zijn Russische collega Lavrov over Syrië.

Resolutie

De Amerikaanse en Russische delegaties proberen overeenstemming te bereiken over de manier waarop de chemische wapens van Syrië onder internationale controle gebracht moeten worden. Ook willen Kerry en Lavrov met een gezamenlijke resolutie voor de VN-Veiligheidsraad komen.

Obama houdt wel nog steeds de optie open van een beperkte aanval zonder de steun van de Verenigde Naties. Hij zou ermee akkoord zijn dat in de VN-resolutie die militaire optie niet is opgenomen, maar wel wordt gedreigd met bijvoorbeeld sancties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl