NOS NieuwsAangepast

Belg (15) mag niet naar klooster

Een jongen uit België die in een boeddhistisch klooster in India wil gaan wonen, mag het land niet uit. In hoger beroep eist de rechter dat eerst meer onderzoek wordt gedaan naar de thuissituatie van de jongen.

De 15-jarige Giel wil monnik worden. Vandaag zou hij vertrekken naar het Jonang Takten Phuntsok Choelingklooster in het noorden van India, op de grens met Tibet. Daar wilde hij aan een 15 jaar durende opleiding tot boeddhistische monnik beginnen.

'Gezeurd om monnikspij'

Gisteren besloot een lagere rechter nog dat Giel mocht vertrekken. De Belgische jeugdzorg maakte met succes bezwaar tegen dat besluit. Volgens zijn oom wordt Giel door zijn moeder geïsoleerd en zou hij daarom naar India willen.

Giel spreekt dat tegen. Hij is vanaf zijn zesde geïnteresseerd in het boeddhisme, zei hij tegen Belgische media. "Nadat ik de dalai lama had gezien, heb ik weken gezeurd om een monnikspij."

De moeder van Giel staat helemaal achter zijn plannen. "Mijn zoon wil toevallig in India studeren aan een school en draagt daarvoor een uniform. Moet je vragen stellen bij alle kinderen die naar een buitenlandse school gaan?"

Zeilmeisje

Giel is erg teleurgesteld over de uitspraak, maar hij verwacht dat hij later alsnog kan vertrekken. "Iets negatiefs heeft ook altijd iets positiefs. In het boeddhisme moet je daar het positieve van inzien. Ik ben er zeker van dat het ooit gaat lukken."

De zaak doet denken aan die van het zeilmeisje Laura in Nederland. Laura wilde op haar dertiende een solozeiltocht rond de wereld maken. Bureau Jeugdzorg maakte daar bezwaar tegen, onder meer op basis van de leerplichtwet.

Laura werd onder toezicht gesteld van de Raad voor de Kinderbescherming. Op haar vijftiende begon zij alsnog aan haar tocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl