NOS NieuwsAangepast

Meer kritiek op pensioenregels

Een grote groep organisaties roept het kabinet op de pensioenplannen te veranderen. Het gaat onder meer om de Stichting van de Arbeid, ouderenbond ANBO, de jongerenorganisaties van CNV en FNV en de Pensioenfederatie.

Ze willen dat het kabinet de toekomstige spelregels voor pensioenfondsen aanpast. Die spelregels zijn beschreven in het zogenoemde Financieel Toetsingskader (FTK). Ze gaan over beleggingsrisico's, het meestijgen van pensioenen met de inflatie en toezicht op de pensioenfondsen.

Belastingvrije pensioenopbouw

Deze plannen staan los van de pensioenplannen van het kabinet die nu in de Eerste Kamer worden besproken. Die gaan over de bezuiniging op de belastingvrije pensioenopbouw. Ook daar is veel weerstand tegen.

De verklaring (.pdf) is ondertekend door onder andere voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW en FNV-voorzitter Ton Heerts. De werkgevers- en werknemersorganisaties willen dat het vertrouwen in het Nederlandse pensioensysteem terugkomt. "Partijen zijn zich ervan bewust dat zij daarvoor een bijzondere verantwoordelijkheid hebben", zo staat in de verklaring.

Volgens de organisaties slaan de plannen van staatssecretaris Klijnsma een kloof tussen generaties werknemers. Ook vinden ze het een slecht idee dat Klijnsma twee soorten pensioen wil invoeren: een veilig maar lager pensioen en een risicovoller en daardoor onzekerder pensioen.

Voldoende toezicht

De organisaties vinden dat de werkgevers en werknemers voor hun eigen pensioenfonds moeten kunnen bepalen hoe ze in de loop der jaren beleggen. Voorwaarde is dat de keuze steeds duidelijk wordt gemaakt aan de pensioenbetalers en dat er voldoende toezicht is.

Wel zijn ze het met Klijnsma eens dat het huidige pensioenstelsel moet worden aangepast. Het systeem is door de hogere levensverwachting niet meer betaalbaar. En door ontwikkelingen in de economie schommelen de premies en pensioenuitkeringen te veel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl