NOS NieuwsAangepast

Poetin: Syrië serieus met verdrag

De aankondiging van Syrië dat het land het Verdrag Chemische Wapens zal ondertekenen geeft aan dat president Assad "serieuze bedoelingen" heeft. Dat heeft de Russische president Poetin gezegd. "Syrië wil oprecht een oplossing voor de crisis vinden", zei Poetin tijdens een conferentie in Kirgizië.

Ook China heeft de aankondiging van Syrië verwelkomd. President Xi Jinping heeft de strijdende partijen in Syrië opgeroepen tot een staakt-het-vuren. "Vreedzame onderhandelingen moeten nu tot een politieke oplossing leiden", zei hij.

Kortere termijnen

In Genève praten de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry en zijn Russische ambtgenoot Lavrov vandaag verder over de vervolgstappen voor Syrië. Ze zijn het nog oneens over onder meer het tijdpad, maar het overleg verloopt volgens Kerry constructief.

De VS wil haast maken omdat er sprake zou zijn van een uitzonderlijke situatie. Voor Syrië moeten volgens Kerry daarom kortere termijnen en strengere eisen gelden dan voor andere landen. De vernietiging van de chemische wapens van Syrië moet zo snel mogelijk beginnen, vindt hij.

Rusland ziet dat anders en zegt dat de regels van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens "strikt moeten worden nageleefd". Dat zou betekenen dat het een maand kan duren voordat Syrië volwaardig lid is en pas daarna hoeft te beginnen met de ontmanteling van zijn gifgasarsenaal.

Geen spelletje

De Syrische president Assad zei tegen een Russische televisiezender dat hij een maand na de ondertekening van het Verdrag Chemische Wapens zal beginnen met het overdragen van informatie.

Voor de VS is dat niet acceptabel. Kerry waarschuwde gisteravond voor tijdrekken. "Dit is geen spelletje", zei hij.

Hoewel het overleg in Genève nog doorgaat, hebben Kerry en Lavrov alvast afgesproken dat ze elkaar op 28 september opnieuw spreken in New York. Ze willen dan een datum vastleggen voor een vredesconferentie over Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl