NOS NieuwsAangepast

Verkrachters Delhi horen straf

Door correspondent Lucas Waagmeester

Voor vier daders in de brute verkrachtingszaak in New Delhi is het de meest zenuwslopende dag van hun leven. Vandaag bepaalt de rechter of zij de galg krijgen. Afgelopen dinsdag werden de mannen schuldig bevonden aan verkrachting en moord.

"Ze moeten de doodstraf krijgen, zodat dit andere vrouwen niet ook overkomt", zei het slachtoffer van de groepsverkrachting in december vorig jaar over haar belagers. "Ze moeten levend worden verbrand." Twee weken later overleed ze.

Duivels

De aanklager deed woensdag wat de 23-jarige vrouw destijds wilde: hij eiste de doodstraf. Volgens hem was deze misdaad "grotesk, duivels en barbaars", en daarmee nog uitzonderlijker dan de meest uitzonderlijke zaken.

Daarnaast vindt de aanklager de volkswoede en massademonstraties in New Delhi in de weken na de verkrachting reden voor een zware straf. De natie is geschokt en eist vergelding. Betogers hebben aangekondigd dat zij bij een mildere straf dan de doodstraf opnieuw de straat op zullen gaan.

Armoede

De verdediging probeerde de rechter juist mild te stemmen door te wijzen naar de woede op straat. Die zou de sfeer in de rechtszaal onevenredig hebben beïnvloed. De advocaten zeiden dat deze mannen niet als verkrachters en moordenaars zijn geboren en dat zij nog kunnen veranderen. Voor alle vier was het de eerste misdaad die ze pleegden.

De hoop van de verdediging is gevestigd op een eerdere uitspraak van het Hooggerechtshof. Daarin wordt niet alleen gekeken naar de daad zelf, maar ook naar de omstandigheden waaronder de dader is opgegroeid. Er wordt gewezen naar slecht onderwijs, armoede en werkloosheid. Met andere woorden: ook de samenleving heeft schuld als er zoiets gruwelijks gebeurt.

Genade

De doodstraf in deze zaak zou vrij uitzonderlijk zijn. In het verleden kregen nagenoeg alleen terroristen de galg. En zelfs dan volgde bijna altijd op het laatste moment gratie, verleend door de president.

Maar de wet is afgelopen voorjaar aangescherpt onder druk van de volkswoede over deze groepsverkrachting. Het is dus haast onmogelijk te voorspellen hoe de rechter vanochtend zal oordelen.

Uit een reeks peilingen in de afgelopen maanden blijkt dat een overgrote meerderheid van de Indiërs vindt dat de daders in deze zaak moeten hangen. In zijn smeekbede om genade haalde een van de advocaten deze week Mahatma Gandhi aan: "alleen God kan leven geven en alleen God kan het leven ook weer wegnemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl