NOS NieuwsAangepast

Van Rey toch verkiezingskandidaat

De in opspraak geraakte VVD'er Jos van Rey staat op de groslijst van zijn partij voor de gemeenteraadsverkiezingen in Roermond. Dat bevestigt de partijvoorzitter van de afdeling Roermond vanavond in Nieuwsuur.

Ex-wethouder en voormalig senator Van Rey wordt verdacht van corruptie. Het strafrechtelijk onderzoek loopt nog en kan nog maanden duren.

"Schadelijk voor de VVD"

Het VVD-hoofdbestuur zegt in een verklaring dat het "betreurt dat er nog steeds geen duidelijkheid is over het onderzoek van het Openbaar Ministerie en een eventuele aanklacht. Deze lange periode van onzekerheid is schadelijk voor de VVD."

Het is opvallend dat de VVD, als partij van minister Opstelten en oud-minister Korthals van Justitie, een kanttekening plaatst bij het werk van het Openbaar Ministerie. Korthals is de voorzitter van het hoofdbestuur van de VVD.

Integriteitscode

De VVD voerde in mei nog een integriteitscode in naar aanleiding van de situatie rond Van Rey. Daarin staat dat leden bij verdenkingen geen kandidaat mogen zijn. Maar voor de gemeenteraadsverkiezingen, volgend jaar maart, kan het hoofdbestuur dat niet afdwingen en de VVD-Roermond wil Van Rey graag op de lijst hebben.

"Zolang het onderzoek van het Openbaar Ministerie loopt en de aanklacht noch de feiten rondom het onderzoek bekend zijn, kan de heer Van Rey zich dus kandideren voor de gemeenteraadsverkiezingen in Roermond", schrijft het hoofdbestuur.

Volgorde

Maandag wordt de groslijst definitief vastgesteld en daarna mogen de leden de volgorde bepalen. Dan blijkt of Van Rey op een verkiesbare plaats komt.

Intussen praat de VVD-top met Van Rey om hem over te halen zich terug te trekken, maar die zegt dat hij onschuldig is en dat zijn vele aanhangers in Roermond willen dat hij kandidaat is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl