NOS NieuwsAangepast

Japan boos om Fukushima-cartoon

Japan is niet te spreken over een Franse cartoon, waarin wordt verwezen naar de kernramp in Fukushima. De Japanse regering dient een formele klacht in bij de Franse ambassade in Tokio.

Het satirische weekblad Le Canard Enchainé heeft een cartoon gepubliceerd, waarop sumo-worstelaars zijn te zien met extra ledematen, met op de achtergrond de verwoeste kerncentrale in Fukushima. "Dankzij Fukushima is sumo nu een olympische sport", staat erbij.

Zwembad

Op een andere tekening zijn twee mensen te zien met beschermende kleding aan en een Geigerteller in de hand. Ze staan voor een zwembad. In de begeleidende tekst staat dat de faciliteiten voor de watersporten al gebouwd zijn in Fukushima. Het blad verwijst met de cartoons naar de toekenning van de Olympische Spelen van 2020 aan Tokio.

De Japanse kabinetschef Suga zegt dat deze grappen kwetsend zijn voor de slachtoffers van de kernramp. "Zulke journalistiek geeft een verkeerd beeld van het probleem met het vervuilde water", betoogt Suga.

'Onder controle'

De Japanse premier Abe heeft het Internationaal Olympisch Comité verzekerd dat de situatie rond de kerncentrale onder controle is en dat de problemen de Spelen niet zullen beïnvloeden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl