NOS NieuwsAangepast

Russen: vier stappen voor Syrië

Rusland heeft een plan van vier stappen gemaakt om de Syrische chemische wapens onder internationaal toezicht te plaatsen. Dat meldt de doorgaans goed ingevoerde krant Kommersant.

De Amerikaanse minister Kerry praat later vandaag in Genève met zijn Russische collega Lavrov over het plan. Het voorstel biedt mogelijk een opening voor een diplomatieke oplossing voor het conflict met Syrië.

Chemische wapens

Volgens Kommersant is de eerste stap dat Syrië zich aansluit bij de OPCW, de organisatie voor het verbod op chemische wapens. Syrië heeft eerder deze week al gezegd toe te willen treden. Verder zou Syrië moeten zeggen waar de wapens worden gemaakt en opgeslagen. De derde stap is dat inspecteurs worden toegelaten. Als laatste moeten afspraken worden gemaakt over de vernietiging van de chemische wapens. Daarvoor wordt overigens geen termijn genoemd, meldt Kommersant.

Kerry is inmiddels gearriveerd in Genève, waar de gesprekken in elk geval tot en met morgen zullen duren.

Stok achter de deur

Rusland is fel gekant tegen een militaire actie tegen Syrië. De Verenigde Staten willen juist wel een stok achter de deur houden en blijven dreigen met ingrijpen.

De opstandelingen in Syrië zien niets in het Russische voorstel. Zij wijzen erop dat het regime van president Assad daarmee alleen maar tijd wil winnen. De oppositie vindt dat er hoe dan militair moet worden ingegrepen in Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl