"Zorghulp niet naar gemeenten"
De persoonlijke verzorging van hulpbehoevenden gaat waarschijnlijk toch niet naar de gemeenten over. Bronnen melden dat staatssecretaris Van Rijn overweegt zowel de verpleging als de verzorging onder te brengen bij de zorgverzekeraars. Nieuwsuur wijdt er vanavond een item aan.
Over de plannen van het kabinet om gemeenten veel meer verantwoordelijkheden te geven wordt al maanden overleg gevoerd tussen het ministerie en zorgverzekeraars, patiëntenorganisaties en zorgondernemers.
Gemeenten zijn via de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) nu al verantwoordelijk voor huishoudelijke hulp, hulpmiddelen en vervoer. Daar zouden persoonlijke verzorging en begeleiding bij komen. Maar daar is Van Rijn niet meer zo zeker van, melden diverse bronnen.
"Onwerkbaar"
Persoonlijke zorg en verpleging zouden gescheiden worden, omdat de verpleging onder het Rijk zou blijven vallen. Op die scheiding kwam veel kritiek. Het zou onwerkbaar zijn. Iemand die bijvoorbeeld nagels knipt, zou geen medische verzorging aan de voet mogen geven, als dat nodig zou zijn.
De bronnen bevestigen nu dat de scheiding van de persoonlijke verzorging en verpleging hoogstwaarschijnlijk van de baan is. Dat is volgens bronnen althans wel de inzet van Van Rijn.
Als het ministerie het alternatief van de brancheorganisaties omarmt, worden zowel de persoonlijke verzorging als de verpleging per 2015 overgeheveld van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet. Zorgverzekeraars worden dan verantwoordelijk voor de uitvoering.
De concrete uitwerking van de plannen komt waarschijnlijk na Prinsjesdag.