NOS NieuwsAangepast

Kroes hervormt telecommarkt

Mensen gaan vanaf volgend jaar minder betalen voor roaming en krijgen meer mogelijkheden om naar een ander telecombedrijf over te stappen. Dat zijn twee punten uit een omvangrijk pakket waarmee eurocommissaris Neelie Kroes één Europese markt voor de telecomsector wil creëren.

Het pakket 'Connected Continent' moet de telecomsector in de EU stimuleren, de economische groei aanjagen en tegelijk telecomdiensten goedkoper en toegankelijker maken.

"28 markten"

Kroes constateert dat de sector nog steeds op 28 verschillende markten opereert. Geen enkel telecombedrijf is actief in de hele EU. Aanbieders en klanten hebben te maken met verschillen in prijzen en regels die de markt verstoren. Daardoor heeft Europa een achterstand opgelopen ten opzichte van Azië en de VS.

Om daar een eind aan te maken, lanceert Kroes naar eigen zeggen het meest ambitieuze hervormingsplan voor deze sector in meer dan een kwart eeuw.

Lagere kosten roaming

Zoals afgelopen weekend via de NOS bekend werd, moet van Kroes per 1 juli 2014 een eind komen aan de extra kosten die telecomaanbieders rekenen voor roaming (internetten en mobiel bellen in het buitenland). Ze mogen zelf beslissen hoe ze dit gaan regelen. De prijzen voor mobiel bellen en internetten moeten in de hele unie gelijk worden, of klanten moeten het recht krijgen in het buitenland een goedkopere aanbieder te kiezen.

Verder moeten telecomproviders duidelijke contracten aanbieden, die goed vergelijkbaar zijn met die van de concurrentie en krijgen consumenten het recht eerder een andere aanbieder te kiezen.

Klanten moeten bijvoorbeeld kunnen overstappen naar een andere aanbieder als hun provider de beloofde snelheid op internet niet levert.

Ook krijgen consumenten het recht dat hun e-mails doorgestuurd worden naar hun nieuwe provider.

Regels worden versimpeld

Het pakket heeft ook voordelen voor de telecomaanbieders. Voor hen worden de regels versimpeld en in de hele EU gelijkgetrokken.

Telecomaanbieders zullen overal dezelfde kosten voor het gebruik van elkaars netwerk gaan betalen en nieuwkomers mogen niet van de markt worden geweerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl