NOS NieuwsAangepast

Harde kritiek FNV op kabinet

De FNV gaat op 30 november een grote demonstratie organiseren tegen het kabinet. Volgens voorzitter Ton Heerts is het bezuinigingspakket van het kabinet-Rutte 2 te veel van het goede. "Er moet niet gesloopt, maar gebouwd worden", zegt de voorzitter van de grootste Nederlandse vakbeweging.

"Natuurlijk moeten we de uitgaven op orde krijgen, maar met een pakket van zes miljard euro bezuinig je het land kapot. De koopkracht wordt aangetast en dat kan niet de bedoeling zijn."

Van tafel

Heerts zegt verder dat het sociaal akkoord, de afspraken tussen werkgevers en werknemers van eerder dit jaar, van tafel gaat als de nullijn voor ambtenaren wordt doorgezet.

Ook het voornemen van het kabinet om een groot aantal regelingen bij gemeenten onder te brengen kan niet op instemming van de vakbond rekenen. "Dat is het over de schutting kieperen van de problemen. Het is een soort sluipmoordenaar die de bijl zet aan de wortels van een fatsoenlijke sociale zekerheid en dat moet stoppen."

Prinsjesdag

Het kabinet is, zo zegt Heerts niet goed bezig. "Het totale pakket is niet goed voor de economie. Je houdt de mensen voor de gek."

Komende maandag vergadert het ledenparlement van de FNV over de plannen van het kabinet, die op Prinsjesdag worden gepresenteerd. Dan zal het definitieve besluit vallen over de grote demonstratie op 30 november.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl