NOS NieuwsAangepast

Obama herdenkt slachtoffers 9/11

President Obama en vice-president Joe Biden hebben de slachtoffers herdacht van de terreuraanslagen op 11 september 2001. Samen met hun vrouwen namen ze een minuut stilte in acht in de tuin van het Witte Huis.

Ook overlevenden en familieleden van slachtoffers hielden een minuut stilte en lazen de namen van de bijna 3000 slachtoffers voor. Ze deden dat op Memorial Plaza in Manhattan, waar de twee torens stonden. Een meisje van 15 riep Obama nadat ze de naam van haar oom had voorgelezen op om geen nieuwe oorlog te beginnen.

Twaalf jaar geleden

Twaalf jaar geleden boorden twee vliegtuigen zich vlak na elkaar in de twee torens van het World Trade Center in New York. Beide torens stortten later in. Een derde vliegtuig vloog tegen het Pentagon in Washington en een vierde gekaapt toestel stortte neer in de staat Pennsylvania.

De aanslagen werden gepleegd door moslimterroristen.

Tijdens de herdenking bij het Pentagon zei Obama: "Ons hart bloedt nog steeds om de mensen die vroegtijdig hun toekomst verloren".

Libië

Ook stond hij stil bij de vier Amerikanen die vorig jaar omkwamen bij de aanval op een Amerikaanse basis in Benghazi in Libië. De regering kreeg veel kritiek op zijn optreden in deze zaak.

Obama woont in de loop van de dag verschillende herdenkingen bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl