NOS NieuwsAangepast

Rellen Chili bij herdenking coup

In Chili zijn tientallen betogers opgepakt bij de herdenking van de staatsgreep van 1973, die generaal Pinochet aan de macht bracht. Demonstranten richtten barricades op, bekogelden de politie met stenen en benzinebommen, en staken een bus in brand.

In de hoofdstad Santiago zijn 8000 politieagenten op de been om de orde te handhaven. De Chileense minister van Binnenlandse Zaken zei dat de betogers misbruik maken van de situatie, maar dat de politie de zaak in de hand heeft.

Coup

De coup van 1973 maakte een eind aan de regering van president Salvador Allende. Hij kwam bij de staatsgreep om het leven. Dictator Pinochet bleef tot 1990 aan de macht.

Bij het presidentieel paleis in Santiago werd de officiële herdenking gehouden van de militaire staatsgreep. De centrum-rechtse president Piñera bekritiseerde de coup die het land 17 jaar van militair bewind bracht. Maar de coup was volgens hem ook "het voorspelbare gevolg op de herhaalde schendingen van het recht onder de regering van de socialist Allende".

Boycot

Oud-president Michelle Bachelet, die ook meedoet aan de volgende presidentsverkiezingen, boycotte de officiële herdenking. Zij bezocht Villa Grimaldi, het gebouw in de hoofdstad waar zij en haar moeder onder de militaire junta werden gevangengehouden en gemarteld.

Vanavond wordt op de Salvador Allendelaan in Amsterdam ook de coup van 1973 in Chili herdacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl