Rapport Newman-doek openbaar

Who's Afraid of Red, Yellow and Blue van Barnett Newman»
Who's Afraid of Red, Yellow and Blue van Barnett Newman ANP

De gemeente Amsterdam moet twee rapporten openbaar maken over de restauratie van het schilderij Who's Afraid of Red, Yellow and Blue van Barnett Newman. Dat heeft de Raad van State bepaald. Een Amsterdamse publicist had om de openbaarmaking gevraagd.

Het doek werd in 1986 in het Stedelijk Museum met een mes vernield door een bezoeker. Het werd hersteld door restaurateur Daniel Goldreyer, maar volgens deskundigen is dat niet goed gedaan.

Financiële gevolgen

Begin jaren 90 heeft het Nederlands Forensisch Instituut twee rapporten over de restauratie geschreven. De belangrijkste conclusies zijn toen bekendgemaakt, maar niet alle. De gemeente Amsterdam sloot een overeenkomst met de inmiddels overleden Goldreyer dat er verder niets over de restauratie naar buiten zou worden gebracht.

De gemeente Amsterdam vreest dat de nabestaanden van Goldreyer een rechtszaak beginnen als nu toch alle informatie over de restauratie op straat komt te liggen. Openbaarmaking zou daardoor grote financiële gevolgen hebben voor de gemeente.

De Raad van State vindt het belang van openbaarheid echter belangrijker dan het financiële belang van de gemeente.

Deel deze pagina

Video

Rapporten restauratie schilderij Newman openbaar

De gemeente Amsterdam moet binnen zes weken twee rapporten openbaar maken over de restauratie van het schilderij 'Who's Afraid of... Red, Yellow and Blue' van de Amerikaanse kunstenaar Barnett Newman. Dat heeft de Raad van State beslist.

Video en Audio

  • » Recordaantal bezoekers voor Sail in Kampen Video Een recordaantal bezoekers voor het paasevenement Sail in Kampen. Ongeveer 70.000 mensen kwamen...19 apr 2014, 5582 keer afgespeeld
  • » Boko Haram eist bomaanslag op Video De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft de bomaanslag op een busstation in de Nigeriaanse...19 apr 2014, 980 keer afgespeeld
  • » Pasen in Zwolle kleurt blauw Video Zwolle beleeft een bijzondere Pasen, want PEC Zwolle speelt de bekerfinale, tegen Ajax, in...19 apr 2014, 2855 keer afgespeeld

Meer video en audio