NOS NieuwsAangepast

Parijs: moeizaam overleg in V-raad

De onderhandelingen in de VN-Veiligheidsraad over een resolutie over Syrië verlopen moeizaam. Dat heeft een hoge ambtenaar van de Franse president Hollande anoniem laten weten. Volgens hem ligt Rusland op verschillende punten dwars.

De Russen zouden niet willen dat in de resolutie sprake is van een mogelijke militaire ingreep in Syrië. Ook een passage waarin het Syrische regime aansprakelijk wordt gesteld voor de chemische aanval op 21 augustus stuit op verzet, net als de stelling dat de verantwoordelijken naar het Strafhof in Den Haag moeten worden gebracht.

Nauwe samenwerking

Bij de opstelling van de VN-resolutie werken de Fransen nauw samen met de Amerikanen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius zei gisteren dat de twee landen in de Veiligheidsraad niet in een Russische val willen trappen.

Na de aankondiging van Syrië dat het zijn chemische wapens onder toezicht wil stellen, groeide internationaal de hoop op een diplomatieke oplossing van het conflict. President Obama zei vannacht in een toespraak dat er plotseling hoop is op een diplomatieke doorbraak, maar dat de Verenigde Staten klaarstaan om militair in te grijpen als de diplomatie faalt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl