NOS NieuwsAangepast

VN beschuldigt beide partijen Syrië

De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties beschuldigt beide partijen in Syrië van oorlogsmisdaden. Zo'n twintig onderzoekers spraken tussen 15 mei en 15 juli met meer dan 250 vluchtelingen, overlopers, getuigen en anderen.

Volgens de commissie heeft de regering van president Assad dit jaar burgers gedood, ziekenhuizen gebombardeerd en andere oorlogsmisdaden begaan. Dat gebeurde bij pogingen om gebied te heroveren op de rebellen. De opstandelingen, onder wie ook islamitische buitenlandse strijders, maakten zich op hun beurt schuldig aan executies, ontvoeringen en het beschieten van woonwijken.

Algemene wetteloosheid

In het VN-rapport, het elfde in twee jaar tijd, wordt een beeld van algemene wetteloosheid geschetst in Syrië. Daders voelen zich onkwetsbaar. De VN-commissie doet een dringende oproep tot een diplomatieke oplossing van het conflict, en vraagt om de onmiddellijke beëindiging van alle wapenleveranties.

De rapporteurs kregen ook beschuldigingen te horen over het gebruik van chemische wapens, vooral door de regeringstroepen. De VN'ers konden niet nagaan welke chemische wapens gebruikt zijn en door wie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl