NOS NieuwsAangepast

Obama houdt druk op Syrië hoog

President Obama heeft in een toespraak tot het Amerikaanse volk gezegd dat ook een beperkte aanval op Syrië van grote betekenis kan zijn. Volgens Obama kan daarmee een nieuwe chemische aanval worden voorkomen. Hij benadrukte dat het leger paraat staat om in te grijpen als diplomatieke pogingen mislukken.

Obama zei dat hij diplomatie een kans wil geven nu Syrië zegt bereid te zijn om zijn chemische wapens onder internationaal toezicht te stellen.

De "hoopvolle signalen" van de afgelopen dagen zijn volgens Obama te danken aan de dreiging van een aanval.

Resolutie

De VS zal de komende dagen met Frankrijk en Groot-Brittannië, en in overleg met Rusland en China, proberen om een resolutie aangenomen te krijgen in de VN-Veiligheidsraad, waarin staat dat Syrië zijn chemische wapens moet opgeven.

De Amerikaanse president herhaalde dat de VS bewijzen heeft dat Assad op 21 augustus chemische wapens heeft ingezet tegen zijn eigen volk. Om te voorkomen dat Assad of een andere dictator weer chemische wapens inzet, moet de VS volgens Obama in actie komen.

Geen grondoorlog

Obama herhaalde dat hij geen grondoorlog zal beginnen en dat een eventuele aanval beperkt zal zijn. Hij sprak van een gerichte aanval met als doel een nieuwe chemische aanval voorkomen en het verzwakken van het Assad-regime.

Obama waarschuwde dat Amerikaanse troepen in de toekomst mogelijk te maken krijgen met chemische wapens als nu niets wordt ondernomen.

Ook de buurlanden van Syrië, waaronder Turkije, Jordanië en Israël, kunnen dan bedreigd worden.

Speldenprikken

Ook van een beperkte aanval zal een duidelijke boodschap uitgaan, verwacht Obama. "Het Amerikaanse leger doet niet aan speldenprikken. Zelfs met een beperkte aanval geven we een signaal af aan Assad dat geen ander land kan geven."

Obama zei te beseffen dat veel Amerikanen oorlogsmoe zijn. Hij beklemtoonde dat de VS niet de politieagent van de wereld is, maar dat Amerikaanse idealen, principes en het nationaal veiligheidsbelang op het spel staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl