NOS NieuwsAangepast

Goedkopere iPhone gepresenteerd

Apple heeft twee nieuwe versies van de iPhone onthuld: de goedkopere iPhone 5C en de duurdere iPhone 5S.

Apple hoopt met de goedkopere iPhone een breder publiek aan te spreken. Het bedrijf moest met iets komen als antwoord op de opmars van Samsung en Android, het besturingssysteem van Google. Android-toestellen zijn vaak goedkoper dan de apparaten van Apple.

In het tweede kwartaal verkocht Apple wereldwijd 31 miljoen iPhones. Tegelijkertijd werden er 187 miljoen Android-smartphones verkocht. De iPhone heeft nu een marktaandeel van 13 procent, dat was een jaar eerder nog 17 procent. Het marktaandeel van Android steeg in diezelfde periode juist van 69 naar 79 procent.

Sinds vorig jaar de iPhone 5 werd gepresenteerd is het aandeel Apple zo'n 30 procent gedaald.

Vingerafdruksensor

De iPhone 5C heeft een plastic behuizing en een oudere processor. De goedkoopste versie met 16 Gigabyte kost 599 euro. Een gekleurde iPhone met de dubbele hoeveelheid opslagruimte is honderd euro duurder.

De 5S, het nieuwe topmodel, heeft een behuizing van aluminium, de allernieuwste processor en een vingerafdruksensor. Gebruikers kunnen de telefoon ontgrendelen met hun vinger in plaats van met een pincode. De versie met 16 Gigabyte gaat voor 699 euro over de toonbank, 32 en 64 GB kosten respectievelijk 799 en 899 euro. Het is nog niet bekend wanneer de telefoons in Nederland verkrijgbaar zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl