NOS NieuwsAangepast

"Syrië wil gifgasverdrag tekenen"

Syrië is bereid toe te treden tot de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Muallem heeft dat laten weten.

OPCW-lidstaten zijn verplicht hun voorraden aan chemische wapens onder toezicht van de internationale organisatie te vernietigen.

VN-resolutie

Eerder hadden Frankrijk en Rusland al plannen gelanceerd voor een VN-resolutie over internationale controle op de chemische wapens van Syrië.

Anders dan Frankrijk vindt Rusland dat Syrië niet met geweld mag worden gedwongen om die wapens te vernietigen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry vindt dat Syrië meer moet doen dan alleen het tekenen van een verdrag. "Syrië moet de daad bij het woord voegen en samen met Rusland werken aan een manier om deze wapens onder internationaal toezicht te brengen, waarna ze vernietigd kunnen worden."

Geen spoedbijeenkomst

Het Syrische regime zou verder werk moeten maken van een serieuze dialoog met de oppositie, zei Kerry tijdens een internet-discussie.

De vergadering van de Veiligheidsraad die vanavond zou worden gehouden, gaat niet door. Rusland heeft het verzoek voor de spoedbijeenkomst ingetrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl