NOS NieuwsAangepast

Panda-rel in België

In België is een rel ontstaan over twee pandaberen. Premier Di Rupo tekent morgen in China een overeenkomst om de dieren 10 jaar onder te brengen in dierenpark Pairi Daiza in Brugelette, vlak bij de stad Mons, de thuishaven van Elio Di Rupo.

De dierentuin van Antwerpen is daar kwaad over. De Antwerpse Zoo probeerde enkele jaren geleden zelf panda's te krijgen, maar dat mislukte. "Wij zijn de oudste dierentuin van het land en we doen wetenschappelijk onderzoek. We vinden dat wij als eerste voor de panda's in aanmerking moeten komen", aldus een woordvoerder van de Zoo.

Politieke keuze

Oppositiepartij N-VA vermoedt dat Di Rupo zijn diplomatieke contacten gebruikt om zijn thuisregio te bevoordelen. "Elio Di Rupo maakt een politieke keuze, geen objectieve", aldus Kamerlid Zuhal Demir. "Hij gedraagt zich niet als premier van alle Belgen."

Di Rupo ontkent dat hij de Waalse dierentuin voortrekt. Volgens hem heeft China de keuze gemaakt. Dierentuin Paira Daiza zegt dat ze al een jaar met China onderhandelt over de panda's en dat Antwerpen ook een aanvraag had kunnen indienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl