NOS NieuwsAangepast

Egypte pakt radicale predikers aan

Egypte verbiedt 55.000 niet-geregistreerde geestelijken om te preken in moskeeën. Met de maatregel wil de regering een verder halt toeroepen aan de radicalisering van het land.

Het preekverbod heeft vooral betrekking op kleine moskeeën en op wijken waar dergelijke geestelijken soms op straat een menigte toespreken. De tienduizenden onbevoegde predikers worden door de regering beschouwd als fundamentalisten en als een bedreiging van de nationale veiligheid.

Moslimbroederschap

Het verbod op preken door onbevoegden is een nieuwe slag voor de Moslimbroederschap. Na het afzetten van president Morsi op 3 juli heeft het Egyptische bewind verschillende maatregelen genomen om de broederschap te kortwieken.

Na 3 juli zijn meer dan 2000 leden van de Moslimbroederschap opgepakt. Bij rellen en politiek geweld kwamen ruim duizend Moslimbroeders om het leven. De arrestanten, onder wie ook leiders van de beweging, worden beschuldigd van ophitsing, terrorisme of moord. Zo'n honderd arrestanten waren zelf militair of politieman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl