NOS NieuwsAangepast

Oranjefonds voor mkb-ondernemers

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf met plannen om te groeien en te investeren kunnen binnenkort aankloppen voor geld, kennis en contacten bij een nieuw stimuleringsfonds. Ondernemers, directeur-grootaandeelhouders, bedrijven en pensioenfondsen hebben het Ondernemend Oranje Kapitaal (OOK) opgericht.

ING-topman Jan Hommen is één van de initiatiefnemers. Voorzitter van de raad van commissarissen is de oud-Friesland Campina-topman André Olijslager.

Streven

Met een inleg van minimaal 100.000 euro kunnen ondernemers en investeerders participeren in het fonds. Inmiddels is voor enkele tientallen miljoenen euro's toegezegd.

Het streven is om bij de start begin 2014 ten minste 100 miljoen euro in kas te hebben. Mkb-ondernemers kunnen een aanvraag indienen voor tenminste 250.000 euro. De aanvraag wordt vervolgens beoordeeld door de fondsbeheerder en ondernemers.

Het betreft riscodragend kapitaal en succes is dus niet verzekerd. In ruil voor het kapitaal krijgen de deelnemers in het fonds een belang of vorm van zeggenschap. Het beoogde rendement ligt ergens tussen de 10 en 15 procent. Uitgesloten van financiering zijn financiële instellingen en vastgoed.

Groeiambities

Het mkb klaagt al jaren steen en been over tekort aan kapitaal om als bedrijf de groeiambities waar te maken of de plannen te realiseren. Banken verstrekken wel leningen en kredieten maar verschaffen geen risciodragend kapitaal. Het fonds wil in deze leemte voorzien.

Bijkomend voordeel is dat als een bedrijf op die manier voldoende financieringsbronnen heeft, zoals eigen vermogen of geld van investeerders, het voor banken ook een stuk makkelijker wordt om een bedrijf krediet te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl