NOS VoetbalAangepast

Blatter: WK Qatar mogelijk een fout

FIFA-voorzitter Sepp Blatter erkent dat het toekennen van het WK voetbal aan Qatar in 2022 mogelijk een fout is geweest.

Blatter noemt het zelfs "niet verantwoord" om in de hitte een WK te organiseren. "Maar politieke en geo-politieke redenen hebben ook een rol gespeeld in de toewijzing. Voetbal is niet alleen een zaak meer van Europa en Zuid-Amerika."

Blatter deed zijn uitspraken in een interview met de website Inside World Football.

De kritiek op het plan om het WK in Qatar naar de winter te verschuiven is volgens Blatter gebaseerd op "oude waarden" in het voetbal. "Waarom moet een WK altijd in de 'Europese' zomer worden gehouden? De wereld en de afstanden zijn kleiner geworden. Vasthouden aan een Europese zomer zou betekenen dat een WK nooit in de buurt van de evenaar of ten zuiden van de evenaar kan worden gehouden. Dat is een vorm van discriminatie waar de FIFA juist zo hard tegen vecht."

Europese topclubs hebben geen haast

De Europese topclubs staan open voor een mogelijk wereldkampioenschap in de winter. Dat zei voorzitter Karl-Heinz Rummenige van de European Club Association ECA, waarin 214 Europese voetbalclubs zijn verenigd, tegenover de BBC.

"Het is waarschijnlijk beter om het WK van 2022 in de winter te houden. Maar we hebben geen haast. We hebben nog negen jaar tot het WK", zei Rummenige. Volgens de Duitser is het geen fout geweest om het toernooi aan Qatar toe te wijzen. "Na ons laatste bezoek aan Qatar hadden we een goed gevoel over de organisatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl