NOS NieuwsAangepast

Schippers sluit zorgdeal met China

Nederland en China gaan nauwer samenwerken op het gebied van gezondheidszorg. Minister Schippers heeft daarover een overeenkomst gesloten met haar Chinese collega.

Er wordt onder meer samengewerkt op een aantal nieuwe terreinen als chronische ziekten en ouderdomsgerelateerde ziekten.

De minister geeft in China leiding aan een economische missie waaraan zo'n 25 bedrijven en instellingen uit de gezondheidszorg meedoen.

Antibiotica

Tijdens het overleg met China vroeg Schippers speciale aandacht voor de bestrijding van zeer resistente bacteriën. Ze wil op dit terrein meer internationale samenwerking.

Door het onzorgvuldig gebruik van antibiotica, bijvoorbeeld in vlees, raken bacteriën resistent. Daardoor vermindert de werking van antibiotica en zijn infectieziekten niet goed te behandelen.

Volgens de minister wordt er in Nederland hard gewerkt om het probleem aan te pakken, maar heeft het weinig zin als er in China nog steeds antibiotica in vlees worden gedaan dat door Nederland wordt geïmporteerd.

In China worden zowel door mensen als in de veeteelt veel meer antibiotica gebruikt dan in Nederland.

Meldplicht

In juli kondigde Schippers al maatregelen aan in Nederland. De meldplicht zal worden aangescherpt. Zorgverleners en ziekenhuizen worden verplicht om een uitbraak van resistente bacteriën direct te melden bij een team van deskundigen.

Er loopt al een groot controleprogramma waarbij wordt gecontroleerd of de ziekenhuizen zich aan de richtlijnen houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl