NOS NieuwsAangepast

Obama: potentiële doorbraak

President Obama noemt het voorstel van Rusland om de chemische wapens van Syrië onder internationaal toezicht te stellen "potentieel een doorbraak". Obama, die interviews geeft aan zes Amerikaanse media, zegt dat als het voorstel serieus blijkt, een aanval op Syrië kan worden opgeschort.

Obama benadrukt tegelijkertijd dat hij sceptisch is dat de Syrische regering meewerkt. Een verklaring van Damascus daarover neemt Obama "met een korreltje zout". De president benadrukt dat de druk op de Syrische regering moet blijven bestaan en waarschuwt voor "vertragingstactieken".

Zeer serieus

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry zei gisteren dat Syrië een militaire aanval kan afwenden door al zijn chemische wapens op te geven en onder internationaal toezicht te stellen. Rusland bracht die boodschap over aan Damascus en niet veel later zei de Syrische regering het idee te verwelkomen.

Obama erkent in de interviews ook dat het onzeker is dat het Congres instemt met een militaire aanval op Syrië. Als het Congres 'nee' stemt kan de president alsnog zelf tot een aanval besluiten. Obama zei dat hij daar nog geen besluit over heeft genomen. De stemming in het Congres en de mening van het Amerikaanse volk neemt hij naar eigen zeggen "zeer serieus".

Onverwachte wending

Correspondent Wessel de Jong spreekt van een onverwachte wending. "Niemand had gedacht dat dit serieus zou gaan spelen, na toch een wat losse opmerking van Kerry."

Harry Reid, de leider van de Democraten in de Senaat, zei maandagavond (Amerikaanse tijd) dat hij een stemming die woensdag zou plaatsvinden, wil uitstellen. De Senaat zou op die dag nog geen definitief besluit nemen over Syrië, maar stemmen over de procedure van de stemming. Waarschijnlijk volgt die zitting later in de week.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl