NOS SportAangepast

Zes kandidaten voor erfenis Rogge

Het Internationaal Olympisch Comité kiest dinsdag in Buenos Aires een nieuwe voorzitter. Zes kandidaten azen op de erfenis van Jacques Rogge. Een voorstelrondje.

door onze redactie

Thomas Bach

In de wandelgangen is de Duitser Thomas Bach dé grote favoriet voor de opvolging van Rogge. Hij is al sinds 2006 vice-voorzitter van het IOC en een vertrouweling van Rogge. Een zeer ervaren bestuurder.

De oud-schermer speelde een voorname rol bij de hervormingen bij het IOC in 2000 na het omkoopschandaal van Salt Lake City. Ook was hij betrokken bij cruciale onderhandelingen over de tv-rechten van de Spelen, de basis onder de inkomsten van het IOC.

In 1976 won Bach zelf olympisch goud, als floret-schermer. Recent kwam hij in Duitsland als voorzitter van de Duitse Olympische Sportbond enigszins in het nauw door dopingonthullingen in de tijd van het voormalige West-Duitsland.

Ook zijn samenwerking met Horst Dassler, de vanwege marketingdeals omstreden oud-baas van Adidas, leidde tot op- en aanmerkingen. Maar alle kritiek lijkt van de 59-jarige Bach af te glijden.

Goede band oliestaten

Bij deze verkiezing valt zijn nauwe band met de Sjeikh Ahmad al-Sabah op. Die is lid van het koninklijk huis van Koeweit, schatrijk en een zeer invloedrijk IOC-lid. Zakelijk heeft Bach goede banden met de oliestaten.

De Sjeikh voert al maanden een openlijke campagne om Bach in het belangrijkste IOC-zadel te helpen. De vraag die critici stellen is wat de Sjeikh Al-Sabah terug zal eisen voor zijn onvoorwaardelijke steun, als Bach daadwerkelijk heeft gewonnen.

Sergej Boebka

Een zeer populaire, maar relatief onervaren kandidaat is Sergej Boebka. De Oekraïense polsstoklegende, zesvoudig wereldkampioen en éénmalig olympisch kampioen, wordt geroemd om zijn uitstraling, zijn netwerk en natuurlijk vanwege zijn uitzonderlijke sportverleden.

Tijdens zijn carrière vestigde hij 35 keer een wereldrecord, waaronder het indoorrecord van 6,15 meter, dat al sinds 1993 stand houdt.

Boebka, president van het Oekraïens Olympisch Comité, zit sinds 1995 in de atletencommissie van het IOC en is sinds 1999 lid van het uitvoerend comité van het IOC, het belangrijkste IOC-orgaan.

Exorbitante uitgaven beteugelen

Bestuurlijke ervaring deed hij ook nog op als minister en parlementslid in Oekraïne. De 49-jarige Boebka wil zich onder meer inzetten om de jeugd in beweging te krijgen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Hij wil ze achter de laptop en tv vandaan krijgen. Ook wil hij de exorbitante uitgaven aan Olympische Spelen beteugelen.

Richard Carrión

Het IOC moet bij de Puerto Ricaan Richard Carrión zijn als het de financiële slagkracht op orde wil houden. De 60-jarige bankier is sinds 1990 betrokken bij het IOC en houdt zich met succes bezig met het verkopen van de televisie-rechten van de Spelen.

Carrión is bij de stemming geen grote favoriet, mede door zijn gebrekkige sportverleden. Zijn status als bestuurder van topniveau (onder meer directielid van telecombedrijf Verizon en de centrale bank van de VS) maakt hem echter wel tot een voorname outsider.

De machtige bankier wordt sinds kort bijgestaan door James Carville, ooit de strateeg achter de geslaagde campagne die Bill Clinton het presidentschap van de Verenigde Staten opleverde.

Denis Oswald

Met oud-roeier Denis Oswald wordt minder rekening gehouden. De 66-jarige Zwitser bekleedt sinds 1991 een functie binnen het IOC en is voorzitter van de internationale roeifederatie FISA. Oswald was bij de Spelen van 2004 en 2012 toezichthouder namens het IOC.

Ching-Kuo Wu

De Taiwanees Ching-Kuo Wu is van de zes gegadigden het langstzittende IOC-lid. De 66-jarige architect zetelt sinds 1988 in het grootste sportorgaan ter wereld. Hij deed bestuurlijke ervaring op als voorzitter van de amateurboksbond AIBA en is lid van het uitvoerend IOC-comité. Wu geldt niet als grote favoriet.

Ng Ser Miang

De Singaporese zakenman heeft zijn sporen verdiend door in eigen land de eerste officiële jeugd-Olympische Spelen (2010) te organiseren. Hij trad in 1998 toe tot de IOC-club en groeide door naar een functie als vice-voorzitter. Miang is een fervent zeilliefhebber. De bookmakers dichten Miang, net als Oswald en Wu, weinig kansen toe.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl