NOS NieuwsAangepast

Congres VS onbeslist over Syrië

Het merendeel van de Amerikaanse congresleden heeft zich nog niet uitgesproken voor of tegen militair ingrijpen in Syrië. Dat blijkt uit onderzoeken van de Amerikaanse kranten USA Today en de Washington Post.

De cijfers van beide kranten verschillen iets, maar een trend is zichtbaar: Obama kan nog veel congresleden ompraten, maar makkelijk wordt het niet.

USA Today telde 22 van de 100 senatoren en en 22 van de 435 afgevaardigden die voor Obama's aanvalsplan willen stemmen. Daartegen staan 19 senatoren en 130 leden van het Huis die niets zien in ingrijpen.

De Washington Post houdt het op 23 senatoren en 25 afgevaardigden voor ingrijpen, tegenover 17 senatoren en 111 afgevaardigden tegen.

McCain de havik

Onder de tegenstanders zijn opvallend genoeg ook veel leden van Obama's eigen partij: 28 Democraten zijn voor, 28 anderen tegen. Ook veel Republikeinen hebben zich uitgesproken tegen de plannen, al zijn er ook haviken binnen de partij die juist aandringen op actie, zoals John McCain.

President Obama zal later vandaag zes interviews geven over het conflict in Syrië, in de hoop twijfelaars over de streep te trekken. Dinsdag spreekt hij het volk toe op televisie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl