NOS NieuwsAangepast

Roemenië voorziet geen uittocht

De Roemeense regering begrijpt niets van de zorgen in Nederland over de komst van veel Roemenen, als de grenzen binnen de EU verder opengaan. "Sinds Roemenië is toegetreden tot de Europese Unie, is Nederland nooit een favoriete bestemming van Roemeense arbeiders geweest", zegt de Roemeense minister van Sociale Zaken, Campeanu, tegen de NOS.

Vanaf 1 januari mogen Roemenen en Bulgaren vrij reizen en werken in andere EU-landen. Met die datum in het vooruitzicht heeft minister Asscher van Sociale Zaken het over Code Oranje gehad. Hij waarschuwde ervoor dat laagopgeleide Nederlanders van de arbeidsmarkt zullen worden verdrongen.

Minister Campeanu noemt dat geen reële zorg, omdat de Roemenen die elders in de EU wilden werken dat al lang zijn gaan doen. Zo zijn er veel Roemenen naar Italië, Duitsland en Spanje gegaan. Campeanu is in Nederland voor overleg met onder anderen minister Asscher.

Te riskant

Ook Roemenen die in Nederland wonen of die hier als seizoensarbeider werken, voorzien geen toestroom van landgenoten na 1 januari. "Mensen zullen hier niet op goed geluk naartoe komen. Het is te riskant als je de taal niet kent", werd gezegd in een Roemeense winkel in Zundert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl