NOS NieuwsAangepast

Beloning pensioenbeleggers "bizar"

De salarissen die sommige pensioenfondsen aan investeringsbedrijven betalen, zijn bizar hoog. Dat schrijft staatssecretaris Klijnsma in antwoord op Kamervragen van 50PLUS.

Klijnsma doelt onder meer op het jaarsalaris van 11,6 miljoen euro van de directeur van investeerder Alpinvest. De pensioenfondsen Zorg en Welzijn en ABP belegden 40 miljard euro aan pensioenpremies in Alpinvest.

De twee fondsen doen ook zaken met vier andere grote investeerders waarvan de topmensen vorig jaar per persoon meer dan 100 miljoen euro verdienden, deels betaald uit Nederlandse pensioenpremies.

Nieuwe wet

50PLUS stelde de vragen na uitzending van de documentaire 'Zwarte Zwanen - Gokken met uw pensioenpremie' bij omroep MAX begin juli.

Klijnsma wijst er in haar antwoord op dat er vorige maand een wet in werking is getreden die moet leiden tot meer transparantie over de beloningen. Bovendien moeten de grote pensioenfondsen vanaf 2014 een Raad van Toezicht hebben die ook toeziet op de uitbesteding aan investeerders en welke beloning daarbij hoort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl